Aşı Odaları

İLAÇ VE AŞI ODALARI

Aşıları uygun koşullarda saklamak, en az kullanılması kadar önemlidir. İlaçlar ve aşılar, üretim şekillerine göre birbirinden farklı koşullarda muhafaza edilebilirler. Bir aşı odasında dikkat edilmesi gereken özellikler, ortamın hijyenik standartlara sahip olması, istenilen muhafaza derecesinin odanın heryerinde homojen olarak dağılmış olması ve yedi gün yirmidört saat kontrol edilebilir standartta olması gibi sıralanabilir.

Özellikle pandemi sürecinde dünyamızı etkileyen COVIT-19 virüsü ile ilgili farklı tip aşılar bulunmaktadır. RNA tabanlı ilaç ve aşılar -20 / -70 derece aralığında, inaktif viral vektör aşıları ise +4 derece koşullarında saklanmaktadır.

Bir ilaç veya aşının üreticiden çıkıp son kullanıcıya (tüketici) kadar olan süreçte soğuk zincirin bozulmaması son derece önemlidir. NHR hijyenik soğuk hava depoları, soğuk zincirin depolama halkasında tüm hijyen ve soğutma parametrelerini sağlamaktadır.

-70 DERECE AŞI ODALARI

NHR -70 derece şoklama veya donuk muhafaza odaları R404/A – R23 kaskad soğutma sistemleri ile sağlanmaktadır. R23 soğutucu akışkan çok düşük sıcaklıktaki triflorometandır. Kan bankası biyokimyasal gibi kriyojenik ekipmanlarda kullanılır. Yoğuşma derecesi -25 derece olan bu akışkanın aşırı bir basınç üretmemesi açısından R404/A gazı ile dizayn edilmiş bir başka soğutucu ile kaskad olarak çalışması gerekmektedir. Oda 40 santimetre kalınlığında özel poliüretan izolasyonlu panellerden oluşmakta, kapılar, 20 santimetre kalınlığında ve yine özel kavçuk lastik ile sızdırmazlığı sağlanmaktadır. -70 ultra düşük sıcaklık sağlanan odalarda bakteri, kan bileşenleri, memeli hücresi kültürleri, klinik örnekler, DNA, RNA, mantarlar, bitki hücresi kültürleri, kök hücresi kültürleri, döllenmiş yumurta, kırmızı kan hücresi, sperm, virüs ve dokular depolanabilmektedir.

İNAKTİF AŞI ODASI ÖZELLİKLERİ

İnaktif aşıların saklanacağı soğuk hava deposu sıcaklığı 2 – 8 derece arasında özellikle 4 derece ortalamada tutulmalıdır. Aşı odası panelleri düz yüzeyli olup, kontaminasyona kapalı olmalıdır. İsteğe göre, ultraviole ışık hassasiyeti olan aşılarda, oda içerisinde ultraviole ışık kullanılmamalıdır. Soğuk oda ısı kontrolü harici bir bilgisayar veya cep telefonundan yapılabilmeli ve izlenebilir olmalıdır. İçeride kullanılan termostatlar akredite bir kurum tarafından kalibre edilmeli ve belgelendirilmelidir. Herhangi bir elektrik kesintisinde soğuk oda uyarı sistemi devreye girip, yetkililerin ısı takibi yapması sağlanmalıdır. Soğuk oda panelleri en az 8 santimetre kalınlığında olup, yanma sınıfı düşük malzemeden üretilmelidir. Soğuk oda köşe birleşimlerinde hijyenik malzemeden üretilmeş, sertifikalı ve yuvarlatılmış köşe aparatları kullanılmalıdır. Aşıların yerleşeceği raflar oda ölçülerine göre dizayn edilmiş ve hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde ızgaralı yüzeyli, AISI 304 kalite paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiş olmalıdır. Acil durumlar için oda içerisinde acil durum basma butonu, oda dışında ise sesli bir uyarı sistemi olması gerekmektedir.

SORUNUZ MU VAR? HEMEN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN!